© BELGA

NSZ: ‘Euforie ongepast’ bij dalend aantal faillissementen

In de zomervakantie zijn bijna een vijfde minder Vlaamse bedrijven failliet gegaan. Deze daling bevestigt de trendbreuk die zich ook de maanden daarvoor aftekende, maar toch waarschuwt NSZ voor overdreven optimisme.

rdc

In juli en augustus van dit jaar gingen er 1129 ondernemingen failliet, wat 18 procent minder is dan tijdens de zomer van 2013. Toch blijft het aantal faillissementen volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) hoge toppen scheren en is er ‘beleid op maat nodig om ondernemingen meer kansen en troeven te geven’.

‘Het slechtste wat we nu kunnen doen, is op onze lauweren rusten en denken dat het qua aantal faillissementen opnieuw meevalt’, stelt voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Nog veel te veel bedrijven gaan in faling. En dat kunnen we voor een stuk verhelpen.’

Significante shift

De ondernemersorganisatie dringt er bij de nog te vormen federale regering dan ook op aan om op beleidsvlak een significante shift te maken in het belang van de ondernemers en de kmo’s. ‘Zo is en blijft een algemene loonlastenverlaging nodig om bedrijven zuurstof te geven en competitief te maken.’ Het verontrust NSZ dat de federale onderhandelaars, ‘die voor de verkiezingen nochtans stuk voor stuk een doorgedreven loonlastenverlaging bepleitten’, ondertussen minder eensgezind zijn over de verlaging van de loonkost.

Ook het sociaal statuut van de zelfstandigen moet volgens NSZ verder aangepakt worden met een uitbreiding van de faillissementsverzekering voor zelfstandigen in moeilijkheden.