© Shutterstock

‘Deens dieet doet je sneller afvallen’

Het nordic dieet, gebaseerd op eetgewoonten in Denemarken en de verschillende seizoenen, zou je in een half jaar tijd vijf kilogram kunnen doen afvallen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen.

vwh

Een team wetenschappers deed inspiratie voor zogenaamde nordic dieetrecepten op bij Noma, een Deens sterrenrestaurant dat enkele jaren geleden tot het beste ter wereld werd verkozen. Het is gespecialiseerd in het bereiden van gezonde, verse en seizoensgebonden gerechten met lokale producten. Denk hierbij onder meer aan kool, zalm en rendier.

In een tweede fase van het onderzoek, vroeg hoofdonderzoeker Thomas Meinart Larsen aan 181 personen met overgewicht om een half jaar lang te diëten. De proefkonijnen werden verdeeld over twee categorieën: 68 mensen mochten een traditioneel Deens dieet volgen, dat deels bestaat uit geïmporteerd voedsel (lees: extra suikers, zout en vetten). De andere 113 mochten zich aan het new nordic diet wagen met gerechten vol lokale voedingsmiddelen. Beide groepen kregen een specifiek dieetboek mee met allerlei recepten.

Alle deelnemers werden aangeraden om te eten tot ze helemaal verzadigd waren en hoefden geen calorieën te tellen. Na de testperiode werden de proefpersonen gewogen. Het resultaat? De mensen die een traditioneel dieet volgden, verloren op zes maanden tijd gemiddeld 1,5 kilogram. Wie het nordic dieet had gevolgd, was gemiddeld 4,7 kilogram kwijt. Meer nog: het nieuwe nordic dieet zorgt er ook voor dat je minder risico loopt op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dat zei Larsen tijdens de Europese conventie voor cardiologen in Barcelona.

NIET TE MISSEN