Amnesty International hekelt VN-top in Turkije

Mensenrechtengroep Amnesty International heeft Turkije als gastland voor het Internet Governance Forum van de Verenigde Naties gehekeld. Tegelijk staan voor de rechtbank in Izmir 29 Twittergebruikers terecht, die tijdens de protesten van vorig jaar berichtjes via de microblogsite hadden verstuurd.

rdc

In Istanboel vindt van dinsdag tot vrijdag een VN-top plaats, waar overheden, vertegenwoordigers uit de sector en ngo’s samenkomen om kennis op het gebied van internetregulering, veiligheid en mensenrechten te delen. De Verenigde Staten willen hun toezicht over de ICANN afgeven, de non-profitorganisatie die een aantal internetgerelateerde taken uitvoert en onder meer bevoegd is voor het toekennen van topleveldomeinen zoals “.com”. Daarom zal overlegd worden hoe die controlefunctie na de voor 15 september geplande overdracht gereorganiseerd zal worden. Daartoe moeten de verschillende groepen het eens worden over een gemeenschappelijke proces.

‘Het is bittere ironie dat Turkije een VN-top organiseert, waarbij de meningsvrijheid op het internet en de mensenrechten centraal staat en het land op hetzelfde ogenblik Twittergebruikers voor de rechtbank heeft gedaagd’, verklaarde Sebastian Schweda van Amnesty dinsdag. Zij riskeren tot 3 jaar gevangenisstraf. De Turkse autoriteiten gaven aan dat de tweets ‘het publiek aanspoorden om de wet te overtreden’. In geen van de tweets werd opgeroepen tot geweld.

Amnesty vraagt tijdens het VN-forum ook aandacht voor vier andere landen die mensen vervolgen omdat zij online gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting of omdat zij online schendingen van het recht op privacy naar voren brengen, met name Ethiopië, Vietnam en Soedi-Arabië en in de Verenigde Staten riskeert klokkenluider Edward Snowden, momenteel in ballingschap in Rusland, 30 jaar gevangenisstraf omdat hij informatie over wereldwijde surveillance-technieken van de Amerikaanse overheid aan het licht bracht.