© EPA

Nederlandse krant: ‘België snapt discussie over Zwarte Piet niet’

In Nederland is de commotie rond Zwarte Piet nog niet gaan liggen. Verschillende stemmen pleiten er voor een ‘kleurpiet’ of een ‘roetpiet’. Dat het in België gewoon bij het oude blijft, kunnen de correcte Nederlanders moeilijk begrijpen.

jva

De Telegraaf kopt ‘België snapt discussie over Zwarte Piet niet’. ‘Zwarte Piet blijft in België gewoon Zwarte Piet’, titelt dan weer het Algemeen Dagblad. Een journalist van de laatste krant belde met Raf Runnes, voorzitter van het Sint-Nicolaasgezelschap in Sint-Niklaas. De voorzitter volgt het Nederlandse debat over het racistische karakter van de knecht van Sinterklaas ‘met verbijstering’.

‘Wij hebben hier in Vlaanderen nooit één klacht over Zwarte Piet gehad’, gaat Runnes verder in de Nederlandse krant. ‘Er is maar een kleine groep kleingeestige mensen in Holland die verantwoordelijk is voor al het gedoe. Wij vinden dat heel Hollands: het altijd maar beter weten, altijd maar met het vingertje zwaaien. Maar wij laten dat hier niet gebeuren: Sinterklaas wordt hier gevierd zoals elk ander jaar.’

In Nederland deed Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, heel andere aanbevelingen. Zwarte Piet zou volgens haar beter ‘kleurpiet’ of ‘roetpiet’ heten en zich niet meer uitdossen met typerende kenmerken zoals kroeshaar, rode lippen of dikke oorringen. Ook HEMA liet recent weten dat er op hun verpakkingen en promomateriaal voor Sinterklaas geen enkele Zwarte Piet meer te zien zal zijn. En een Nederlandse rechter sprak onlangs uit dat Zwarte Piet ‘een negatief stereotype’ is.

De grote Surinaamse gemeenschap in Nederland beïnvloedt wel het debat. Zij zijn extra gevoelig voor de argumenten van racisme en hebben meer moeite met de afbeelding van Zwarte Piet als ‘een zwarte knecht van een blanke man’.