Babysit staat pas op 15 september terecht voor dood peuter

De correctionele rechtbank van Antwerpen zal zich pas op 15 september opnieuw over de zaak van Miriam M. (33) buigen. De Surinaamse babysit zou een peuter van 1,5 dooreen hebben geschud met fatale afloop. De verdediging wil op de volgende zitting haar tegenexpert laten getuigen.

De peuter belandde op 26 juli 2013 in het ziekenhuis met een zwaar hersenletsel, waar hij twee dagen later aan bezweek. Volgens de wetsdokters werd de peuter dooreen geschud, maar Miriam M. ontkent dat. Ze verklaarde dat het kind al slaperig en apathisch was toen de moeder hem die ochtend bij haar had afgezet. Enkele uren later reageerde hij helemaal niet meer. De tegenexpert van de verdediging meent dat het hersenletsel ook door een val kan veroorzaakt zijn.

Het openbaar ministerie had voor het gerechtelijk verlof vijf jaar cel voor Miriam M. gevorderd. Alvorens een vonnis te vellen, wilde de rechtbank dat de wetsdokters eerst nog hun mening gaven over de visie van de tegenexpert. Zij vegen zijn bevindingen in hun verslag van tafel.

De verdediging wil nu dat haar expert op 15 september mondeling toelichting komt geven, maar het is dan aan de rechters om te beslissen of ze hem ook willen horen. Miriam M. zat bijna een jaar in voorhechtenis, maar mocht in juli de gevangenis verlaten. Ze verscheen dinsdag dus als een vrije vrouw voor de rechtbank.