Politie neemt voor 10 miljoen euro neppillen in beslag

De politie in België, Oostenrijk, Cyprus, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag twaalf vermoedelijke leden van een criminele organisatie opgepakt. De bende hield zich bezig met de verdeling en verkoop van namaakmedicatie, voornamelijk medicatie tegen erectiestoornissen. Bij de internationale gerechtelijke operatie werd ook voor meer dan 10 miljoen euro aan namaakmedicatie in beslag genomen. Dat meldt Eurojust, dat de operatie coördineerde.

jns

De criminele organisatie bracht haar producten via een resem websites aan de man. Het onderzoek ging in september 2012 van start in Spanje, maar breidde snel uit naar Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de schoot van Eurojust werd daarom een Joint Investigation Team (JIT) met speurders van de verschillende landen opgericht om de organisatie in kaart te brengen.

Tijdens het twee jaar durende onderzoek konden in Oostenrijk alleen al meer dan 300.000

met een geschatte waarde van 2 miljoen euro in beslag genomen worden. Volgens Eurojust was dat slechts een vijfde van wat de criminele organisatie in dat land verhandelde. In Frankrijk zou de organisatie de voorbije drie jaar voor meer dan 9 miljoen euro aan betalingen ontvangen hebben. In het Verenigd Koninkrijk zou het om maar liefst 12 miljoen op twee jaar gaan. In Spanje werden tijdens het onderzoek drie mensen opgepakt en voor 1,5 miljoen euro aan namaakmedicatie in beslag genomen. De namaakmedicatie werd vanuit China en India ingevoerd in de Europese Unie en bevatte veelal verkeerde ingrediënten in foute dosissen.

Maandag kwamen politie en gerecht in België, Oostenrijk, Cyprus, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk gelijktijdig in actie. Er werden twaalf verdachten gearresteerd. De autoriteiten namen ook voor meer dan 10 miljoen euro aan namaakmedicatie in beslag en blokkeerden voor 7,5 miljoen euro op verschillende bankrekeningen.