Louis Michel (MR): ‘Ofwel premier, ofwel eurocommissaris’

Didier Reynders en Louis Michel. Foto: BELGA

Louis Michel (MR): ‘Ofwel premier, ofwel eurocommissaris’

Print

Voor oud-eurocommissaris Louis Michel (MR) is het ondenkbaar dat de CD&V zowel de premier als de Belgische eurocommissaris levert.

De MR heeft mathematisch recht op de post van premier of van Europees commissaris, zei Louis Michel op Bel RTL. Hij vindt dat de Franstalige liberalen aanspraak kunnen maken op de functie van eerste minister. Naast een van beide posities grijpen kan voor hem niet.

‘Het is de premier of het is de commissaris voor de MR. Het is ondenkbaar dat CD&V beide krijgt. De partij heeft minder zetels in het parlement dan de MR. Normaal zou de MR de post van premier moeten hebben. Om vooruit te gaan en het niet tot een crisis te laten komen, kunnen we dat laten vallen, maar niet allebei’, meent Michel.

Terloops bestempelde Michel de uitspraken van ex-vicepremier Joëlle Milquet (CDH) over de mogelijke benoeming van Didier Reynders (MR) tot Europees commissaris als ‘beledigend’ en niet erg van klasse getuigen.

Milquet had verklaard dat MR-voorzitter Charles Michel erg blij zou zijn mocht Reynders naar Europa vertrekken. ‘Dat is bovendien fout. Er is een nauwe relatie tussen Charles en Didier’, aldus Louis Michel. ‘Ik heb de post nooit als een ‘garage’ beschouwd. Het is eerder een promotie.’

Ten laatste donderdag moet België zijn eurocommissaris voordragen. Alle andere lidstaten hebben dat al gedaan. Zowel Marianne Thyssen (CD&V) als Didier Reynders (MR) komt in aanmerking.

Nu in het nieuws