© AP

Poetin ‘kan Kiev in twee weken innemen’

In een telefoongesprek met Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij, als hij dat wil, de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee weken zou kunnen innemen. Een uitspraak die ‘uit de context gerukt werd’, aldus het Kremlin.

rdc

‘Als ik dat wil, neem ik Kiev over in twee weken’, klonk het dit weekend in een telefoongesprek tussen Vladimir Poetin en José Manuel Barroso. Daarover bericht onder meer de Italiaanse krant la Repubblica. De Russische president zou die uitspraak zaterdag gedaan hebben, kort voor een overleg van Barroso met EU-staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. Barroso had Poetin willen aanspreken op de Russische militairen die in Oekraïne actief zouden zijn.

Maar de uitspraken werden ‘uit de context gerukt’, klinkt het dinsdag in een verklaring van het Kremlin. ‘Die woorden hadden een totaal andere mening’, stelde Yuri Ushakof aan nieuwsagentschap Itar-tass. Hij vond het dan ook ‘ongepast en ondiplomatisch’ van Barroso om de details van het telefoongesprek uit te lekken.

MEER OVER Oekraïne