© WH

© GVA

© GVA

1 / 3

Renault-garage maakt plaats voor hoge toren ondanks negatief advies

Het Antwerpse schepencollege geeft groen licht aan de bouw van een nieuw torengebouw op de plek van de vroegere Renault-garage aan de Tunnelplaats in Antwerpen. Dat is opmerkelijk, want een reeks instanties gaf een negatief advies.

Joris van der aa, sacha van wiele

Projectontwikkelaar Land Invest Group bouwt op de plek van de Renault-garage studentenkoten, een woon- en zorgcentrum, appartementen en handelsruimten. Aan de zijde van de Italiëlei komt een toren van ruim 44 meter. Volgens het stadsbestuur beantwoordt het project aan de nood aan woningen voor pas afgestudeerden, tweeverdieners en senioren.

Toch zijn er heel wat bedenkingen en negatieve adviezen, van onder meer de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro), de Welstandscommissie, de stedelijke dienst Monumentenzorg en de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Gecoro zegt dat het dossier nog helemaal niet ‘rijp’ is. “Er zijn nog te veel aspecten niet onderzocht”, zegt het advies van Gecoro.

Zo moet volgens Gecoro de rol van het Noorse kerkje worden onderzocht. Bovendien is er geen afstemming tussen het nieuwe complex en de nieuwe Noorderleien.

Landmarks

Volgens de projectontwikkelaar past de hoogbouw tussen de ‘diverse landmarks langsheen de Leien’.

De stedenbouwkundig ambtenaar veegt dat argument van tafel. De London Tower, Theaterbuilding, Antwerp Tower, Vlaamse Opera en het gerechtsgebouw “zijn veel te ver van elkaar verwijderd om ‘kenmerkend voor de betreffende omgeving’ te kunnen zijn”, klinkt het.

De stedenbouwkundige ambtenaar vraagt het college om de stedenbouwkundige vergunning dan ook te weigeren.

Lees de reactie van schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) in Gazet van Antwerpen - editie Stad