© ISOPIX

FBI en Apple onderzoeken schandaal met naaktfoto’s van tientallen sterren

De Amerikaanse FBI en computergigant Apple onderzoeken sinds maandag hoe het kan dat tientallen naaktfoto’s van vrouwelijke sterren zijn uitgelekt. Volgens verschillende Amerikaanse media zouden cybercriminelen de gegevens van iCloud hebben gehackt, de Apple-dienst waarbij de informatie niet bewaard wordt op de eigen computer maar op servers, en de foto’s hebben verspreid.

tomas

“We nemen het privé-leven van onze gebruikers zeer serieus en voeren een actief onderzoek”, zei Natalie Kerris, woordvoerder van Apple, volgens website Re/code. De Los Angeles Times bericht dan weer dat de federale politie zijn eigen onderzoek voert.

Enkele foto’s circuleerden eerder al op het internet, terwijl andere vals lijken. Toch raakten de gemoederen van verschillende bekende sterren al oververhit. Sommigen dreigden zelfs met gerechtelijke stappen.

Onder de vermoedelijke slachtoffers van de hacking zijn Jennifer Lawrence, Kate Upton, Avril Lavigne, Amber Heard, Scarlett Johansson, Wynona Ryder, Hayden Panettiere. Sommige media spreken ook van Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Bosworth, Keke Palmer en Kim Kardashian.

Website The Next Web meldt dat Apple het lek inmiddels gedicht heeft. Toch is lang niet zeker of er wel een hacking is gebeurd van iCloud. Mogelijk zijn de “clouds” van andere aanbieders getroffen, of zijn de foto’s over een langere periode verzameld, schrijven andere media.