© Belga

Laatste verdachte zaak-Hodei vrij op borg

Mohamed Y., de laatste verdachte in de zaak rond de vermiste Hodei Egiluz Diaz is vrijgelaten door de raadkamer. De 26-jarige man moet wel een borg betalen en enkele voorwaarden naleven. Voor de advocaten is het nu wachten op de eindvordering van het parket.

SARE

De 23-jarige Bask Hodei Egiluz Diaz verdween na een nachtje stappen in de nacht van 18 op 19 oktober 2013. Al snel werd duidelijk dat hij eerder die nacht op de Brouwersvliet het slachtoffer van een overval werd. Eerst werd hij onder bedreiging van een nagelknipper van zijn gsm beroofd, even later werd ook zijn portemonnee gestolen.

Vijf verdachten werden opgepakt en langdurig ondervraagd. Ze bekenden betrokken te zijn bij de overval en diefstal, maar met de verdwijning zeiden ze niets te maken te hebben. De twee vrouwelijke verdachten, Carmen S.T.(45) en haar dochter (15) werden snel vrijgelaten.

Later mochten ook Jaoud M. (23) en Youssef M. (19) de gevangenis verlaten, na het betalen van een borg. Voor Youssef M. bleek dat niet te lukken, hij vond de vereiste 1000 euro niet en zit nog steeds in de Begijnenstraat. Recent werd zijn borg verlaagd naar 500 euro, maar ook dat kan de man niet betalen.

Onderzoek heropend

In februari kon u in uw krant al lezen dat de vijf opgepakte verdachten niet meer in aanmerking kwamen voor de verdwijning van de jonge Bask. Op vraag van de advocaat van de familie van Hodei werd het onderzoek heropend, maar begin deze zomer besliste de onderzoeksrechter om de zaak opnieuw te sluiten.

De vijf verdachten staan binnenkort terecht voor de overval en diefstal, maar niet voor de verdwijning.

“Mijn cliënt had niets met de verdwijning van Hodei te maken, er zijn mijns inziens ook geen elementen die daar op wijzen, op zijn kledij werd bijvoorbeeld geen bloed aangetroffen”, zegt ook advocaat Carl Slabbaert, die Mohamed Y. verdedigt. “Wij wachten nu op de eindvordering van het parket.” Wanneer die eindvordering er komt is voorlopig nog onduidelijk.

In oktober zal het een jaar geleden zijn dat Hodei voor het laatst gezien werd. Wat er met de jongeman gebeurd is, blijft een raadsel. De moordbrigade blijft hopen op een doorbraak, maar het lijkt erop dat er pas duidelijkheid zal zijn als het lichaam van Hodei opduikt.