© FRBE

Opvolger van Yves Liégeois wil manager zijn

Patrick Vandenbruwaene, procureur-generaal van het hof van beroep in Antwerpen, heeft in zijn ‘mercuriale’ benadrukt dat hij naast magistraat een manager wil zijn. Zijn openingsrede stond in het teken van de hervorming van Justitie.

JBS

Vandenbruwaene staat nu bijna vijf maanden aan het roer van het grootste parket van het land, dat 97 magistraten telt. In mei nam hij de fakkel over van Yves Liégeois.

Tijdens zijn toespraak zette de procureur-generaal zijn visie uiteen. Hij vindt dat de hervorming van Justitie gestoeld moet zijn op vertrouwen, waarden en een goed HR-beleid. “Vertrouwen en overleg zijn noodzakelijk om tot een betere werking te komen”, meent Vandenbruwaene.

Sinds de inwerkingtreding van de hervorming op 1 april 2014 werden al maatregelen genomen om de communicatie te versterken. Zo werd een magistraat van het parket-generaal afgevaardigd naar de vergaderingen van de directiecomités van de parketten. Op die manier ontstaat er kunnen problemen sneller aangekaart worden. Vandenbruwaene haalde ook enkele pijnpunten aan.

Zo vroeg hij de beleidsmakers om een forse inhaalbeweging op het vlak van de informatisering. “Zonder een performant ICT-apparaat kan het OM haar kerntaken niet uitvoeren”, klonk het.

Ook van de herfinanciering van de gerechtskosten moet volgens Vandenbruwaene dringend werk gemaakt worden. “Een groot aantal deskundigen wordt al een jaar niet betaald, daardoor dreigt justitie lamgelegd te worden.”