Volgend jaar vier supermarkten vlak bij mekaar

Lidl wil binnen exact een jaar een vestiging openen langs de Bouwelsesteenweg in Nijlen. Dat is waar ook Albert Heijn binnenkort opent, waar Aldi vorig jaar een nieuw complex neerpootte en vlakbij de familiale supermarkt van Verwimp.

Bert Provoost

Volgend jaar zal de supermarktoorlog in Nijlen helemaal losbarsten. Sinds Albert Heijn onlangs aankondigde dat het Poelmans langs de Bouwelsesteenweg overneemt, staat iedereen op scherp. Want Aldi heeft nog maar pas een grote nieuwbouw gezet en familiezaak Verwimp aan de Herenthoutsesteenweg ligt ook vlakbij.Het wordt helemaal straf nu ook Lidl haar plannen doorzet voor de bouw van een nieuwe vestiging. "We zijn zoals bekend eigenaar van de failliet gegane vestiging van O'Cool. We hebben nu een concrete planning voor onze opening. We zijn nu nog bezig met de laatste administratieve voorbereidingen. Vermoedelijk zullen we begin volgend jaar starten met de bouw van onze vestiging. Vlak na de zomer van 2015 willen we onze nieuwe winkel kunnen openen", zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt van Lidl. De bouwvergunning is al enkele maanden geleden afgeleverd. De keten moest nog omliggende gronden verwerven om de plannen in praktijk te kunnen brengen.Dat er al veel supermarkten in de buurt zijn, deert de keten blijkbaar niet. "Het heeft geen invloed op onze plannen. In een gemeente zijn er altijd maar enkele plaatsen met genoeg passage die interessant genoeg zijn om een winkel te openen. Dan is het niet onlogisch dat net daar verschillende concurrenten op korte afstand zitten. We gaan uit van onze eigen sterkte. We hebben geen schrik van Albert Heijn of van iemand anders", klinkt het nog.Echt schrik hebben ze ook niet bij de familie Verwimp, die al bijna een halve eeuw als zelfstandige een supermarkt uitbaat. Maar de Spar-franchisenemer zal in eigen gemeente meer concurrentie dan ooit voelen van de andere ketens. "We zouden natuurlijk liever hebben dat we de enige supermarkt zijn, maar er valt weinig aan te doen. De gemeente heeft in haar ruimtelijke uitvoeringsplannen de Broechemsesteenweg en de Bouwelsesteenweg opengesteld voor dit soort bedrijvigheid. Het komt er dus op aan om op onze eigen troeven te vertrouwen", aldus zaakvoerder Chris Verwimp."Wat dat dan is? Wij sponsoren bijvoorbeeld heel wat lokale verenigingen en evenementen. We werken ook aan lokale samenwerkingen en denken er zelfs over na om een klantenraad op te richten. Op die manier zijn we toch meer betrokken dan de anderen, die geleid worden door een gerant. Ook de zelfstandigen in het dorp die zich nu bedreigd voelen moeten nadenken over hoe ze dit gaan aanpakken. Wie creatief is en meerwaarde biedt, zal bestaansrecht blijven hebben. Al hopen we wel dat de gemeente ook inspanningen zal doen om de kleine zelfstandigen te ondersteunen. Daar gaan we extra op aandringen", zegt Chris Verwimp nog, die ook voorzitter is van Unizo.

Buiten de vier supermarkten langs de ene kant van het dorp is er aan de andere kant van het centrum ook nog de Carrefour Market in de Statiestraat. De consument zal alvast keuze genoeg hebben.

Foto Joren De WeerdtMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio