Nederlandse en Belgische koningspaar vieren feest in Maastricht

Print

In het Nederlandse Maastricht wordt vandaag de 200ste verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd. Ook koning Filip en koningin Mathilde zijn van de partij.

In de Nederlands-Limburgse hoofdstad wordt onder het motto Hello World aandacht besteed aan Nederland in de wereld en aan de gezamenlijke geschiedenis met België, Luxemburg en Duitsland.

Behalve het Belgische koningspaar zijn daarom ook de groothertog en groothertogin van Luxemburg en de Duitse Bondspresident uitgenodigd om het feest mee te vieren met de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap ontmoet elkaar in het stadhuis waarna op de Markt een mode- en muziekspektakel wordt bekeken.

Het gezelschap woont vervolgens in het Vrijthof Theater een deel bij van een congres over Nederland en het buitenland. Hier voeren zowel Nederlands minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken als bondspresident Joachim Gauck het woord.

Buiten is er daarna kort aandacht voor de 33ste editie van het culinaire festijn Preuvenemint, dat dit jaar in het teken staat van 200 jaar Koninkrijk. Meer dan tien minuten om te ‘proeven’ is er niet. In het provinciehuis wacht namelijk het afsluitende diner.

Nu in het nieuws