Bpost eert Antwerpen met reeks postzegels

Foto: BPost

Bpost eert Antwerpen met reeks postzegels

Print
Volgende zaterdag stelt bpost in voorverkoop in Antwerpen zijn nieuwste postzegelreeks voor: vijf postzegels rond het thema “de Antwerpse Grote Markt”. Opmerkelijk én een Belgische primeur: elke zegel is uitgewerkt door een andere graveerder.

Al enkele jaren geleden startte de postzegeldrukkerij van bpost met een nieuwe Belgische reeks: ‘grote markten’. Naar goede communautaire traditie begon die reeks in Brussel (2011), gevolgd door Brugge (2012) en Doornik (2013). Dit jaar komt de Antwerpse Grote Markt met de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedaal in beeld. Die staat dan wel niet op de Grote Markt, maar domineert zodanig het uitzicht dat ook een graveerder er niet naast kon. 

Van 10 tot 15u biedt bpost de reeks, uitgegeven op een luxevelletje, volgende zaterdag 6 september aan in het postkantoor op de Antwerpse Groenplaats. De eigenlijke “afstempeling uitgiftedatum” gebeurt op maandag 8 september in Brussel. 

Volgens bpost is het alvast een Belgische primeur - elders werd gewaagd van een ‘wereldprimeur’ - dat vijf internationaal gerenommeerde postzegelgraveerders hun medewerking verleenden om elk één postzegel van de reeks af te werken. Elke zegel heeft dan ook zijn eigen stijl. De hand van standbeeld Brabo is het werk van de Zweed Lars Sjööblom 58) die in zijn carrière al 400 postzegels uitwerkte. De kathedraal, uittorenend boven de gevels van de Grote Markt, is dan weer gebeiteld door de pool Przemyslaw Krajewski, die eerder onder meer een herdenkingsreeks voor de opstand van Warschau uitbracht. 

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen- editie Stad

Nu in het nieuws