© KOEN DE BEUCKELEER

Winkel zonder verpakkingen opent zondag de deuren

In de Reyndersstraat opent zondag een opvallende nieuwe winkel de deuren. In de ‘zero-waste shop’ Robuust bant zaakvoerster Savina Istas alle plastic verpakkingen. Winkelen doe je er met glazen bokalen en linnen zakken.

KOEN DE BEUCKELEER

De 25-jarige Savina Istas ergerde zich blauw aan de grote hoeveelheid afval die ze iedere week inzamelde. “De gemiddelde Vlaming produceert jaarlijks 513 kilogram afval”, zegt ze. “Vergelijkbaar met het gewicht van een drietal baby-olifanten!”

Onder invloed van haar studie Duurzaamheidswetenschappen en de tips van een New Yorkse blogster, ging de jonge Antwerpse beseffen dat het ook anders kan, en kwam ze op het idee om een zero-wasteshop te starten. Een winkel waaruit alle plastic verpakkingen worden gebannen, en die enkel met glazen bokalen en linnen zakken werkt.

Samen met haar vriend Thijs bouwde Savina een voormalige sapjesbar op de hoek van de Reyndersstraat en de Hoogstraat om tot een ecologisch verantwoorde winkel. Klanten van Robuust nemen zelf lege potjes en bokalen mee, die aan de inkom worden gewogen en voorzien van een etiket. Wanneer de potten gevuld zijn, worden ze opnieuw gewogen, zodat je enkel betaalt voor het gewicht van het product.

“Wie geen potten bij zich heeft, kan die ook aanschaffen in de winkel”, zegt Davina. “Sommige bokalen moet je aankopen, andere kan je later gewoon retourneren. Achterin de zaak hebben we een professionele vaatwasser, die de potjes aan een hoge druk reinigt.”

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen- editie Stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio