© BELGA

Hackers besmetten luchthaven Charleroi

Na digitale inbraken bij telecombedrijf Belgacom en bij verschillende overheidsdiensten, is nu de kwetsbaarheid van een Belgische luchthaven aangetoond. In de maanden mei en juni kwam aan het licht dat een onderdeel van de netwerkinfrastructuur van de luchthaven van Charleroi was gekraakt. Dat schrijft De Standaard op basis van verschillende bronnen.

De hackers waren er in geslaagd om servers te besmetten en die in te schakelen in een zogeheten ‘botnet’. Dat is een verzameling van computers die zijn geïnfecteerd. Zo’n netwerk kan voor allerlei zaken worden gebruikt: om informatie te stelen, aanvallen op sites te organiseren, spam-mail te versturen, enzovoort. De gebruikers van de computers weten niet dat hun toestel onder de controle staat van een hacker(sbende).

Ook bij de luchthaven van Charleroi zouden er data zijn ontvreemd. De malware had volledige toegang tot de besmette infrastructuur, waardoor sporen van wat er precies gestolen is nauwelijks zijn te achterhalen. Langs de servers die waren getroffen, passeert allerlei informatie over de luchthaven en de gebruikers ervan. De besmette servers dienden ook als tussenstation voor gegevenstrafiek van buiten de luchthaven.

‘Botnets worden erg vaak gebruikt om gegevens over geld te stelen’, zegt Luc Beirens, directeur cyberveiligheid bij consultancybedrijf Deloitte en ex-politieman. ‘In een luchthaven gaan er natuurlijk veel data rond, bijvoorbeeld over kredietkaarten. Als je al een element vindt naar waar de getroffen computers verbinding maakten, wil dat nog niet zeggen dat je ook de daders kunt opsporen. Zij zorgen er altijd voor dat er voldoende tussenstations zijn om hun sporen te wissen.’

Honeypots

Volgens de informatie van De Standaard kwam de inbraak aan het licht toen een IT-beveiligingsfirma opmerkte dat er verdacht verkeer kwam vanuit de netwerkinfrastructuur van Charleroi. Bedrijven zoals Norton, Kaspersky of G-Data hebben op het internet ‘honeypots’ geplaatst. Virtuele honingpotten zijn computers die zeer aanlokkelijk lijken voor hackers, maar eigenlijk dienen om het verkeer van misdaadnetwerken te onderscheppen, te analyseren en de slachtoffers te verwittigen.

Toen duidelijk was dat computers van de luchthaven waren besmet, werden de Belgische autoriteiten op de hoogte gebracht. Onder meer het kabinet van premier Di Rupo kreeg direct de informatie. De zaak zou worden onderzocht door het federaal parket.

Nadat de inbraak bekend raakte bij de luchthaven zelf, is begonnen met de schoonmaak van de getroffen toestellen. De problemen zouden ondertussen zijn opgelost.

Nu in het nieuws