© KMa

© KMa

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Gemeente en Agentschap Natuur en Bos evacueren miljoenen mieren met graafmachine

In de berm van Graffendonk in Zoersel werden vier nestkoepels van beschermde rode bosmieren met een graafmachine uitgegraven en naar het Zoerselbos verplaatst. Een volksverhuizing, want het gaat om enkele miljoenen insecten. Het is nu afwachten of de mieren het overleven.

KMa

Het welslagen van de actie hangt nu af van het feit of de koninginnen mee op ‘de verhuiswagen’ zaten. Net als bij bijen, bestaat een mierennest uit werksters en koninginnen. De vier grote mierenkoepels behoren tot een ‘superkolonie’ die onderling voedsel uitwisselen.

Voor alle duidelijkheid: een rode bosmier is zeldzaam en niet hetzelfde als een rosse steekmier. Bosmieren zijn groter en minder venijnig. Toch waren de bewoners van de twee nieuwe woonblokken in Graffendonk niet opgezet dat de beestjes meer en meer voedsel kwamen sprokkelen in hun tuinen. "Vroeger was er een dennenbosje, maar sinds de bouw van woonblokken waren die dieren hun voedselbron kwijt", legt Jeroen Casteels van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) uit. "De bosmieren kwamen in conflict met de bewoners. Hoewel het normaal wettelijk verboden is om het nest van een rode bosmier te verstoren, hebben wij een uitzondering aangevraagd en met de hulp van een graafmachine van de gemeente de vier nestkoepels naar het Zoerselbos verplaatst."

Bij het uitgraven werden de verschillende delen van het nest apart gehouden en bewaard in genummerde tonnen en emmers, om nadien in het Zoerselbos op exacte wijze weer ingegraven te worden. "Het gebruik van een grijpkraan was geen luxe", legt Casteels uit. "Nesten van bosmieren zijn meestal gelegen tegen een boomstronk. Omdat in de stronken een groot deel van de mieren, hun eitjes, larven en poppen en dikwijls ook de koninginnen zitten, moeten ze in hun geheel worden uitgegraven."

Of de verhuizing gelukt is, valt nog even af te wachten. "Direct na de verplaatsing begonnen de mieren al lustig met allerlei materiaal te sleuren en werden er al prooidieren buitgemaakt. Maar zonder koningin is de kolonie ten dode opgeschreven en sterven de werksters. Rode bosmieren kunnen meerdere koninginnen hebben."

Frank Buysse van het ANB ging de verhuisde nesten vrijdag al observeren. "Het is ongemeen boeiend. Eén nest is zich al aan het verenigen met een ander nest. De mieren zijn poppen van het ene naar het ander nest aan het overplaatsen. Maar ook in Graffendonk zijn de overblijfselen van de oude nesten plots weer heel actief geworden. Er heeft zich daar zelfs al een vijfde nest gevormd nu! Het zou me dus niet verwonderen als er een koningin is achtergebleven. Ze zijn daar dus zeker nog niet allemaal weg. Pas volgend jaar weten we of de verhuis gelukt is."Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio