© Geert De Rycke

Litus zet peer op het menu

In restaurant Litus, in het centrum van Dendermonde, komen er meer gerechten met peren op het menu. “De boycot van Rusland zorgt ervoor dat we de kwekers uit onze buurt een hart onder de riem moeten steken”, vindt chef Danny Van Hemelrijck.

SVOV

Het idee om enkele gerechten met peer toe te voegen aan de menukaart, kreeg Danny Van Hemelrijck van Litus in de Franz Courtensstraat in Dendermonde toen hij een kweker uit Hamme hoorde klagen. “Het importverbod dat Rusland instelde, dreigt een ramp te worden voor de perenkwekers”, zegt Van Hemelrijck.

“Ik vond dat ik iets moest doen om die mannen op de een of andere manier bij te springen. Een peer is trouwens een zeer veelzijdige vrucht. Ik zal ze meer promoten. Je kunt er veel mee doen, zoals er con- fituur van maken die perfect past bij een stukje wild of ze gebruiken in een dessert. Daarenboven zijn peren ook lekker gemarineerd of opgelegd. Ik ben nu al bezig met de peren die onlangs zijn geplukt op die manier te verwerken, zo blijven ze ook langer bewaard. Zoeken naar nieuwe dingen blijft een uitdaging. Ik ben geen kok die elke dag alleen maar wat in de potten roert.”

Van Hemelrijck maakt ook zijn eigen kaas- en garnaalkroketten, tiramisu en appelstrudels. En binnenkort staan er bij Litus dus enkele gerechten op het menu waar peren in verwerkt zijn. “Het gaat om een perenstrudel en een perenbeignet die een vaste plaats zullen krijgen in de lijst bij de desserts”, gaat Van Hemelrijck verder. “Natuurlijk heb ik ze eerst uitgeprobeerd en aan enkele klanten laten proeven. Zij zijn tenslotte de waardemeter en ze vonden het lekker.”

Info: www.litus.be

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie Waas & Dender

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio