© Joren De Weerdt

"Zelfs in oorlog bleef stroom beschikbaar"

Gust Van den Brande (80) uit Emblem, de conservator van elektriciteitsmuseum Hier brandt de lamp! in Pulderbos, vreest dat de mensen de aangekondigde stroomuitval onderschatten.

Kristin Matthyssen

Van den Brande, oud-leraar Elektriciteit aan de vakschool (later het VTI) van Lier, had zich geen betere familienaam kunnen bedenken. Als hij oud-leerlingen op straat passeert, roepen die hem nog altijd na met: “De lamp brandt niet hè meneer, de lamp gloeit!” ”Dat was een van mijn dada’s”, lacht de oud-leraar. “ ‘Als de lamp brandt, moet ge gaan lopen’, zei ik tegen mijn scholieren. En toch heb ik als naam van mijn museum Hier brandt de lamp! gekozen.”

Ruim vier jaar na de opening van zijn museum, zou ook bij Gust wel eens de lamp kunnen doven, want Pulderbos en Ranst liggen in de regio waar periodes van stroomuitval mogelijk zijn deze winter. Van den Brande wijst op het uitzonderlijke van de situatie.

”Ik ben tachtig jaar en heb het nog nooit meegemaakt. Als er in mijn kindertijd stroompannes waren, waren die meestal het gevolg van kinderziektes, maar nooit omdat er een tekort was zoals nu. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog is de spanning nooit helemaal weggevallen. Het is best mogelijk dat het vermogen soms verminderd werd, maar daar bleef het bij. Ik herinner me plaatselijke stroomuitvallen als gevolg van storm. De diamantslijpers stonden dan onmiddellijk op straat om te protesteren.”

Volgens Gust Van den Brande beseffen de burgers onvoldoende de impact. “Het voorbije weekend gidste ik nog een groep rond in mijn museum. Maar er kwam geen enkele vraag over die aangekondigde stroomuitval. Nochtans: diepvriezers, koelkasten, verwarming: dat gaat allemaal uitvallen. En het zál gebeuren. Maar ik wil de mensen niet bang maken.” Zelf neemt de kenner zijn voorzorgen. “Ik ga een spanningsgroep kopen. Wacht niet tot het laatste moment, want de prijzen zullen enorm stijgen.”

In de hypothese van de alleenstaande saboteur die het olie deed weglekken in Doel, gelooft Van den Brande niet. “Hier spelen véél grotere krachten mee.”

Info: Elektriciteitsmuseum, tot eind oktober elke tweede en vierde zondag van de maand tussen 13.30 en 17u, Molenheide 49 in Pulderbos, 03.480.35.03Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio