© Wim Hendrix

Vicaris voor de Kempen wordt Wim Selderslaghs

Het bisdom Antwerpen wordt vanaf 1 september opgesplitst in twee vicariaten: Antwerpen en Kempen. Vicaris voor de Kempen wordt Wim Selderslaghs.

DIRK HENDRIKX

De Antwerpse bisschop Johan Bonny is al sinds jaar en dag bezig met een reorganisatie van het bisdom die beter aansluit bij het gegeven dat er steeds minder kerkgangers zijn en ook alsmaar minder priesters. In het najaar zullen nieuwe ‘pastorale eenheden’ worden voorgesteld waarin één team de kerkelijke werking aanstuurt voor verschillende parochies. “Niet alleen voor alles wat in en rond de kerkgebouwen gebeurt, maar ook voor de werking in ziekenhuizen, scholen, gevangenissen enz. die nu nog apart verloopt”, zegt woordvoerder Olivier Lins.

De opdeling in pastorale eenheden is een hachelijke oefening, waar het bisdom nog niet mee klaar is. Een eerste stap nu is de opsplitsing van het bisdom in de twee vicariaten. “Omdat de situatie in de stedelijke agglomeratie Antwerpen nu eenmaal helemaal anders is dan in de Kempen”, zegt Lins. “De vicarissen zullen ook de gehele werking coördineren, in alle instellingen, zoals dat later ook in de pastorale eenheden zal gebeuren.”

Het vicariaat Kempen omvat vier dekenaten: Noorderkempen, Zuiderkempen, Kempen-Oost (tot nu dekenaat Kempen genoemd) en Kempen-West (tot nu dekenaat Rupel- Nete genoemd). Twee federaties uit het voormalige dekenaat Rupel-Nete (Boom-Rumst en Niel-Schelle-Hemiksem) gaan over naar het dekenaat Antwerpen- Zuid van het Vicariaat Antwerpen.

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio