© Joren De Weerdt

Vrijwilligers ontvangen vrijwilligers in Gagelhof

Jeugdherberg Gagelhof in Zoersel kampt door de natte maand augustus met veel afzeggingen. Gelukkig zijn er enkele grote groepen die de rampzomer goedmaken. Zo logeren volgende maand de vrijwilligers en jury van de zwemcompetitie van de Special Olympics in het Gagelhof.

KRISTIN MATTHYSSEN

Jeugdherberg Gagelhof is een unicum. Het is niet alleen de oudste jeugdherberg van België, maar ook de enige van Europa die volledig door vrijwilligers wordt gerund. In september zullen zo’n zestig vrijwilligers van de Special Olympics - de atleten overnachten in Mol - er in de watten worden gelegd door vrijwilligers. Ze hebben de hele jeugdherberg afgehuurd.

“De reservatie dateert al van anderhalf jaar geleden”, vertelt beheerder Frank Yseboot. “Wij zijn er heel blij mee, zeker nu er door de aanhoudende regen zo veel fietsers en gezinnen hebben afgezegd. De laatste jaren merken alle jeugdherbergen sowieso een dalende trend van korte gezinsvakanties, terwijl gezinnen net onze hoofddoelgroep zijn. Gelukkig kunnen wij dankzij de verbroedering Eurozoersel en een trainingskamp van een turnvereniging onze zomercijfers min of meer op peil houden. Wij schommelen jaarlijks tussen de 3700 à 4000 overnachtingen. In 2013 ontvingen we 23 nationaliteiten.”

Het Gagelhof is een sprookjesachtige jeugdherberg met een dragende structuur van ronde boomstammen, die in de refter en leefruimte nog blootliggen, maar in de slaapkamers voor de brandveiligheid afgedekt zijn. “Een V-bom legde in de Tweede Wereldoorlog de Zoerselse jeugdherberg die hier in de jaren dertig werd gebouwd, plat. De beroemde architect Braem, een persoonlijke vriend van de toenmalige voorzitter van de Vlaamse Jeugdherbergcentrale, tekende een nieuw ontwerp met als doel zo veel mogelijk lichtinval. Met drie verdiepingen glas is hij daarin geslaagd”, lacht Yseboot.

Info: Vrijwilligersploeg versterken? Mail naar zoersel@vjh.be

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie NoordMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio