© Louis Verbraeken

Dierenartsen boos om nieuwe kattenwet

Dierenartsen vrezen dat we, door de nieuwe wetgeving rond de sterilisatie van katten, over vijf à tien jaar niet meer de huiskat gaan hebben zoals we ze nu kennen: lief en speels. En dat we juist meer zwerfkatten zullen zien.

SYLVIA MARIËN

Vanaf maandag 1 september is het wettelijk verplicht om een kat of kitten die u wil verkopen of weggeven te laten steriliseren of castreren, en te laten chippen. De maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel wordt gestopt, indijken. Een kat kan in haar leven een honderdtal kittens op de wereld zetten. In België wonen meer dan een miljoen katten.

“De dierenasielen moeten tienduizenden katten per jaar laten inslapen. Er is wel degelijk een probleem”, zegt dierenarts Bob Proesmans, voorzitter van dierenartsenvereniging Savab Flanders. “Maar wij zijn tegen de systematische sterilisatie van alle katten.”

“Een grote bezorgdheid is dat we over vijf à tien jaar niet meer de huiskat zullen kennen zoals we ze nu kennen: lief, speels en sociaal. De wet voorziet namelijk dat enkel fokkers nog niet-gesteriliseerde kittens mogen verkopen, en zij hebben de tijd niet om die kleintjes de aandacht te geven die ze nodig hebben. Ze zullen de kittens ook zo duur mogelijk verkopen, waardoor mensen die dat niet willen betalen zich tot een asiel zullen wenden, en daar komen op de duur enkel nog verwilderde zwerfkatten terecht. We gaan met veeleer agressieve katjes zitten - heel anders dan we ze gewend zijn.”

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER