Slimme budgettips voor het nieuwe schooljaar

Foto: SHUTTERSTOCK

Mama

Slimme budgettips voor het nieuwe schooljaar

Print
Het nieuwe schooljaar bezorgt veel ouders kopzorgen. In allerijl door overvolle winkels rennen is niet bevorderlijk voor je humeur en ook je bankrekening slinkt zienderogen als je niet voorzichtig te werk gaat. Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck, auteur van 'Het Slimme Budgetboek', geeft tips om een financiële kater te voorkomen.

Tip 1: Maak een budget op

Wil je niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan aan het einde van de septembermaand, zorg er dan voor dat je vooraf een budgetplan opstelt. Noteer duidelijk wat je vooropgestelde budget is voor elk onderdeel van je aankopen en hou je eraan. Vergeet ook de schoolbijdragen niet. Wees voorbereid op het volgende schooljaar en hou je uitgaven bij. Zo weet je min of meer wat je dan opnieuw te wachten staat.

Tip 2: Verzamel het schoolmateriaal van vorig schooljaar

Vooraleer je de winkels afschuimt naar nieuw schoolmateriaal is het raadzaam om eventjes na te kijken wat je nog allemaal aan voorraad liggen hebt. Verzamel alles op een hoopje en evalueer wat je kunt hergebruiken en wat aan vervanging toe is. Je hoeft zeker niet elk jaar opnieuw nieuwe mappen, pennenzakken of schrijfmateriaal aan te schaffen.

Tip 3: Vergelijk prijzen in verschillende winkels

Prijzen kunnen van winkel tot winkel nogal verschillen. Speur vooraf het internet af op zoek naar de goedkoopste winkels en ga daar je grote aankopen doen. Ook op tweedehandssites of in tweedehandswinkels kan je interessante koopjes doen.

Tip 4: Vermijd dure merken

Koop zo weinig mogelijk dure merken, want zo loopt het kostenplaatje snel op. Ga daarom op zoek naar fijne, kwaliteitsvolle alternatieven. Elke ouder weet dat dit zeker niet eenvoudig is, met de juiste of verkeerde boekentas op het schoolplein verschijnen, kan de populariteit van je kids immers maken of kraken. Althans, daar zijn zij rotsvast van overtuigd. Wil je je kind zijn lievelingsmerk toch niet ontzeggen, evalueer dan voor jezelf hoeveel je wil uitgeven en geef je kind een aantal keuzemogelijkheden binnen je budget op. Zo is iedereen tevreden.

Tip 5: Laat de kinderen thuis

Met de kinderen in de buurt belandt er veel meer in het boodschappenmandje. Dat staat vast. Studies hebben daarenboven ook aangetoond dat je veel meer uitgeeft als je afgeleid wordt of gestresseerd bent. Als je het merendeel van de aankopen in je eentje doet en de kinderen enkel meeneemt voor grote, belangrijke aankopen waarbij hun mening er werkelijk toedoet, beïnvloedt dit het totale kostenplaatje op een positieve manier.

Tip 6: Groepeer je aankopen

Stippel doelbewust een winkelroute uit en groepeer je aankopen. Ga eerst naar de goedkoopste winkel en koop daar zoveel mogelijk. Werk vervolgens je lijstje af. Probeer zoveel mogelijk in één keer te kopen. Dan hoef je achteraf niet meer terug naar de winkel te hollen. Dat bespaart je tijd en geld, want impulsinkopen loeren altijd achter de hoek.

Tip 7: Spreid de aankoop van schoolmateriaal

De prijzen van schoolmateriaal worden in de septembermaand verhoogd en dat voel je gegarandeerd in je portefeuille. Stel het winkelen daarom niet uit tot het allerlaatste moment of spreid je aankopen. Moet je die winterjas of boekentas echt nu al in huis halen of kan dat nog even wachten? Eventueel tot in de solden?


Met medewerking van Sara Van Wesenbeeck, life & business coach, budgetcoach, professional organizer en auteur van onder meer ‘Het slimme budgetboek’ (Lannoo, € 17,99)

 

 

Wil je het schooljaar beginnen met een leuk extraatje? Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een tablet of de favoriete serie van je kind.
 

NIET TE MISSEN