Boeren kennen compensatie voor niet-geoogste peren

Foto: Photo News

Boeren kennen compensatie voor niet-geoogste peren

Print

Vlaamse telers van peren die een deel van hun productie niet oogsten, kennen het bedrag van de compensatie die ze hiervoor krijgen, zegt Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

Het niet-oogsten is een maatregel om de prijs op niveau te houden nu Rusland de invoer van Westerse voedingsproducten boycot. Ongeveer 37 procent van de totale Vlaamse perenproductie is rechtstreeks voor de Russische markt bestemd.

Het doel van minister Schauvliege is om ongeveer 2.000 hectare van de 9.000 hectare perenteelt in Vlaanderen niet te oogsten. De Europese Unie voorziet in een tegemoetkoming voor een deel van de productiekosten. Die compensatie bedraagt, volgens het principe van cofinanciering, 6.440 euro per hectare niet-geoogste peren voor een teler die is aangesloten bij een producentorganisatie, zoals bijvoorbeeld een veiling, en 3.220 euro per hectare voor een teler die niet is aangesloten bij een producentorganisatie. Dit komt per kilo niet-geoogste peren neer op respectievelijk 15,9 cent en 7,95 cent.

'Ik heb deze uitzonderlijke maatregel genomen om het hoofd te bieden aan een uitzonderlijke toestand. Het politiek gemotiveerd importverbod voor voedingsproducten brengt voor de Vlaamse land- en tuinbouwers een ongeziene schade met zich mee. Gelet op de oogstdatum is de situatie momenteel acuut voor de perentelers, maar tijdens de komende maanden zal de ganse agro-voedingssector getroffen worden door de gevolgen van de Russische boycot. Ik zal dan ook bij de Europese Commissie ijveren om voor de gehele sector de verliezen maximaal te beperken', zegt Schauvliege in een mededeling.

MEEST RECENT