Rusland heeft tweede WK-stadion al klaar

Print

In de Russische hoofdstad Moskou is woensdag de nieuwe Otkrytie Arena ingehuldigd in het gezelschap van president Vladimir Poetin. Het voetbalstadion, met 42.000 zitjes, wordt meteen de nieuwe thuishaven van voetbalclub Spartak Moskou, de club van ex-Genkverdediger Joao Carlos. Het stadion doet in 2017 dienst voor de Confederations Cup en in 2018 voor het WK voetbal.

‘Dit stadion is het waardig om bespeeld te worden door de meest geliefde club van Rusland’, zei Poetin in een speech. ‘Door zulke moderne stadions te bouwen willen we bijdragen aan de ontwikkeling van het hele land.’ De Otkrytie Arena is al het tweede stadion voor het WK 2018 dat klaar is, na de tempel in Kazan (45.000) die al begin augustus opgeleverd werd. De bouw begon in 2010 en kostte 300 miljoen euro, voornamelijk gefinancieerd door privé-investeerders.

De Russische president zei ook dat hij hoopt dat de nieuwe Gazprom Arena in Sint-Petersburg, die 70.000 zitplaatsen zal tellen, ‘op hetzelfde tempo’ gebouwd wordt, zodat het bouwwerk in mei 2016 opgeleverd kan worden.

Het meest spectaculaire stadion van het WK in Rusland moet echter het vernieuwde Luzhniki Stadion in Moskou worden. De tempel van 81.000 plaatsen, die in 1980 het toneel was van de Olympische Spelen, moet onder meer de finale van de wereldbeker huisvesten.