© *

Wat mogen we verwachten van New York Fashion Week?

New York Fashion week in september is de start van een vier weken durend modecircus waar de mode voor de komende zomer getoond wordt, beroemdheden de eerste rij inpalmen en modemensen uit de hele wereld hun spectaculairste outfits bovenhalen. Wat kunnen we verwachten van deze editie?

- New York Fashion week wordt dit jaar geopend door vijftien vrouwelijke soldaten. Zij zullen op de catwalk lopen tijdens 'Salute The Runway', een evenement dat de zware omstandigheden van vrouwelijke soldaten in het Amerikaanse leger en de aanpassingsmoeilijkheden in de terugkeer naar het burgerleven in de kijker wil zetten.

- Alle modeweken staan bol van de beroemdheden, maar New York is voor de grote sterren behoorlijk dichtbij. Ontwerper Jeremy Scott kondigde al aan dat hij grootse plannen heeft met Miley Cyrus en Kanye West wordt verwacht tijdens de show van zijn lievelingsmerk Hood by Air. Dit soort Amerikaanse sterren zijn goed voor de 'buzz' rond een merk, al word er in modemiddens soms een beetje op neergekeken.

- New York is de stad waar de 'all american'-merken zoals Tommy Hilfiger, Ralph Lauren en Calvin Klein hun collecties voorstellen, vaak een mix van klassiek, preppy en een beetje sportief.

- Toch is New York niet de meest klassieke der modeweken. Getuigde daarvan de Britse ontwerper Gareth Pugh, die dit seizoen voor het eerst Parijs ruilt voor New York. In New York is meer mogelijk volgens de ontwerper, die een grote show met dansers plant.

- Ook de concept store Opening Ceremony is niet van plan om een klassieke show te geven. Het merk zette regisseur Spike Jonze en acteur Jonah Hill aan het werk om een conceptueel kunstwerk te maken dat de traditionele catwalkshow zal vervangen.

- Hoewel de meeste Belgische ontwerpers in Parijs defileren, mogen we toch twee keer onze modeneus chauvinistisch in de lucht steken: tijdens de show van ontwerpster Diane von Furstenberg, die in België geboren is, en tijdens de show van MM6, een nevenlijnvan het Belgische modehuis Maison Martin Margiela.

- Ook Victoria Beckham stelt haar collectie altijd voor tijdens de modeweek van New York, de plek waar het voor haar allemaal begon. 'Mijn werk is hier altijd goed ontvangen en ik ben een beetje bijgelovig', zegt ze daarover.

- Normaal gezien sluit Marc Jacobs de modeweek van New York af, maar hij liet dit jaar zijn show vervroegen naar 11 september. Niet ui bijgeloof, wel om de praktische reden dat veel inkopers en journalisten de laatste dag van de New Yorkse modeweek missen omdat ze al onderweg zijn naar Londen, waar het circus daarna doorgaat.

NIET TE MISSEN