Charline Van Snick: ‘Slachtoffer van sabotage’

Print

Judoka Charline Van Snick staat op 13 september tijdens de Grote Prijs van het Kroatische Zagreb terug op de tatami, nadat haar tweejarige dopingschorsing begin juli door het Internationaal Sporttribunaal TAS ongedaan werd gemaakt. ‘Ik ben gemotiveerder dan ooit’, vertelde Van Snick woensdag tijdens een persconferentie in de gebouwen van AG Insurance in Brussel.

Van Snick stond gedurende meer dan een jaar gedwongen aan de kant. De judoka testte in augustus vorig jaar positief op cocaïne tijdens het WK in Rio de Janeiro, waar ze brons veroverde in de klasse tot 48 kilogram. De Luikse, die in 2012 brons behaalde op de Olympische Spelen van Londen, ontkende verboden producten te hebben gebruikt en ging op 14 december in het gezelschap van haar advocaat haar zaak bepleiten op de zetel van de Internationale Judobond (IJF) in Boedapest. De IJF kende echter geen genade en legde de Luikse begin januari een schorsing van twee jaar op, de maximale sanctie. Het TAS maakte begin juli echter deze schorsing ongedaan. Volgens het Sporttribunaal was het ‘waarschijnlijk’ dat ze het slachtoffer werd van sabotage en dus onschuldig is, zoals ze steeds zelf heeft volgehouden. Van Snick heeft het nu over ‘sportieve revanche’ en wil zo snel mogelijk terug op topniveau zijn.

Haar advocaat Jean-Luc Flagothier bevestigde ook dat Van Snick bij het Belgische gerecht een klacht heeft ingediend tegen onbekenden wegens sabotage en poging tot vergiftiging. De judoka verdenkt iemand in haar entourage (het zou gaan om haar voormalige coach, maar dat willen de judoka en haar entourage niet bevestigen, red). De verdachte, die haar gewoontes goed kent, zou de cocaïne op het WK in Brazilië in de opwarmingszaal vermengd hebben met het poeder dat Van Snick gebruikt om energiedrank te maken.

De Luikse traint momenteel overigens in Parijs met de Franse coach Baptiste Leroy, meldde ze woensdag. Ze wordt ook wel regelmatig begeleid door de trainers van de Waalse federatie, Cédric Taymans en Fabrice Flamand.

‘Ik heb de voorbije maanden bijzonder hard gewerkt en ben in vorm. Toch kan je een training niet vergelijken met een competitie’, klonk het bij Van Snick, momenteel 34e op de wereldranglijst. Op korte termijn mikt de judoka op het EK van april 2015, op langere termijn blijven de Olympische Spelen van Rio 2016 haaar hoofddoel.

Meer sportnieuws