Fruitboeren mogen chemicaliën inzetten om fruit van bomen te halen

Foto: Visions / Reporters

Fruitboeren mogen chemicaliën inzetten om fruit van bomen te halen

Print

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu deelt mee dat middelen op basis van de stof ethefon vanaf heden zijn toegelaten om appels en peren van de bomen te laten vallen. De boeren wachten nog even met de chemicaliën te gebruiken tot ze zekerheid hebben over het bedrag dat ze van Europa zullen ontvangen om de impact van het Russische invoerverbod te verzachten.

De situatie is inmiddels gekend: door de Russische boycot is het economisch interessanter voor de fruitboeren om hun appels en peren te vernietigen of te hergebruiken als compost of biomassa, dan ze handmatig te plukken, te verpakken en in koelcellen te bewaren. Tenminste als de compensatie die ze krijgen voor het vernietigen, voldoende is.

Volgens de Boerenbond zou het bedrag dat Europa per hectare niet-geoogst fruit wil geven, pas vrijdag bekend worden. Is dat hoog genoeg, zullen de boeren massaal sproeistoffen gebruiken om het fruit van de bomen te laten vallen. Daarna wordt het machinaal opgeraapt en eventueel vernietigd. Op die manier zijn er geen nadelige gevolgen voor bomen en ondergrond met betrekking tot de oogst van volgend jaar.

Het gebruik van ethefon geldt alleen voor een beperkt en gecontroleerd gebruik, en dit tot 28 november 2014. De overheid waarschuwt bovendien dat de producten giftig zijn, en particulieren de appels en peren die op de grond liggen dus best niet mogen oprapen of consumeren.

MEEST RECENT