Amerikaanse IS-strijder gedood in Syrië

Douglas McAuthur McCain Foto: REUTERS

Amerikaanse IS-strijder gedood in Syrië

Print

De 33-jarige Amerikaan Douglas McAuthur McCain is in Syrië omgekomen bij gevechten tussen rivaliserende rebellengroepen. Het zou om de eerste dode Amerikaanse jihadist gaan die vocht voor de terreurmilitie Islamitische Staat (IS).

‘Er is een grote bezorgdheid dat jihadi’s terroristische aanvallen zullen plegen wanneer ze terugkeren’, zei de woordvoerder van het Pentagon John Kirby aan CNN. ‘De dood van McCain is een duidelijke waarschuwing voor de binnenlandse bedreiging van strijders in het buitenland.’

McCain is niet de eerste Amerikaan die gaan vechten is in Syrië. Het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er zo’n 100 Amerikanen vertrokken naar het land in oorlog. Ter vergelijking: Groot-Brittannië vermoedt dat 400 Britten in Syrië zitten. Tot nu toe werden de terugkerende Syriëstrijders vooral als een ‘Europees’ probleem gezien. Denk maar aan de aanslag op het Joods museum in Brussel.

Door de dood van McCain, wellicht de eerste omgekomen Amerikaanse strijder bij IS, groeit ook de vrees dat IS-strijders in Amerika voor terreur kunnen zorgen. Zeker sinds de video van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley de belangen op scherp heeft gezet. De vraag rijst nu of er nog Amerikaanse strijders zich bij IS hebben aangesloten en wat hun plannen zijn.

Onbemande ‘drones’ en U2-spionagevliegtuigen van de VS verkennen sinds dinsdag mogelijke doelwitten in Syrië. Daarmee breidt de Amerikaanse luchtmacht haar operatieterrein uit van Irak naar het buurland. Washington gaf langzaam toe dat de aanvallen in Irak weinig uithalen als IS even verderop ongemoeid wordt gelaten, over de Syrische grens.

.

Nu in het nieuws