‘Tweede Russisch hulpkonvooi niet het laatste’

Foto: REUTERS

‘Tweede Russisch hulpkonvooi niet het laatste’

Print

Het tweede humanitair konvooi dat Rusland naar het oosten van Oekraïne wil sturen, ‘zal niet het laatste zijn’. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag laten optekenen.

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei enkele uren voordien dat de Russische hulp zal worden aangevoerd ‘onder auspiciën van het Internationale Rode Kruis en in volledige coördinatie met de Oekraïense autoriteiten’.

Een eerste Russisch hulpkonvooi reed vorige vrijdag over de grens tussen Rusland en Oekraïne, zonder toelating van Kiev dat de term ‘directe invasie’ in de mond nam.

Volgens Peskov onderstreepte de Russische president Vladimir Poetin op de regionale top in de Wit-Russische hoofdstad Minsk de noodzaak om humanitaire hulp te leveren aan het oosten van Oekraïne, gezien de verergering van de humanitaire situatie. Poetin zou er zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko tijdens de top van beschuldigd hebben ‘de complexiteit’ van die situatie ‘te ontkennen’.

Vooral in Donetsk en Loehansk, de pro-Russische bastions waar al meer dan 2.200 mensen het leven lieten sinds het begin van de gevechten tussen de separatistische rebellen en de Oekraïense regeringstroepen, zou de situatie dramatisch zijn.

Lavrov zei te hopen dat er snel ‘technische en logistieke oplossingen’ worden gevonden om het tweede hulpkonvooi naar Oekraïne te sturen.

MEEST RECENT