Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie is een feit

Foto: Yorick Jansens

Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie is een feit

Print

Vanaf 13 september vechten vier Belgische en vier Nederlandse topclubs uit wie de eerste volwaardige editie van de BENE-League handbal op zijn palmares mag zetten. De nieuwe formule is een eerste stap om de Lage Landen terug op de Europese handbalkaart te zetten.

Sinds 2007 wordt al een Beneliga gespeeld in een bekerformule over twee weekends. In 2010 sprong ook Luxemburg op de kar om er een Benelux-competitie van te maken. Tot nu toe konden de Belgische clubs drie titels binnenhalen en hun Nederlandse collega’s vier.

Op het Schoon Verdiep van het Antwerpse Stadhuis stelden de Belgische en Nederlandse bond op woensdagmiddag de vernieuwde competitieformule voor, in aanwezigheid van de Antwerpse schepen van sport Ludo Van Campenhout. Vanaf 13 september nemen drie Limburgse clubs, Hasselt, Bocholt en Tongeren, en één Antwerpse, Sasja, het op tegen de beste vier ploegen van Nederland: Volendam, Bevo, Aalsmeer en Lions. De Luxemburgse clubs haakten kort voor de start van het project af, maar het is niet uitgesloten dat zij in een later stadium terug aansluiten. In het weekend van 7 en 8 februari wordt de competitie beslecht in een Final Four. Daarna werken de ploegen in eigen land nog play-offs af, die beslissen over de Europese tickets en wie volgend jaar meespeelt in de BENE-League.

‘De motivatie bij de clubs is groot. Hiermee leggen we de lat opnieuw hoger’, zegt Alex Jacobs, de coach van topclub Sasja en één van de drijvende krachten achter de BENE-League. ‘We onderhandelen ook met de EHF om een Champions League-ticket te verbinden aan deze competitie.’

MEEST RECENT