Peeters benadrukt belang van rapport pensioencommissie

Kris Peeters. Foto: Photo News

Peeters benadrukt belang van rapport pensioencommissie

Print

‘Het rapport van de pensioencommissie is zeer belangrijk. Er werd door iedereen die vandaag rond de tafel zit zeer positief op gereageerd’, zo verklaarde coformateur Kris Peeters woensdagmiddag bij zijn aankomst aan het voorzitterschap van de Kamer.

Sinds 14 uur zitten de liberalen, N-VA en CD&V opnieuw samen om de hoofdstukken Pensioenen en Sociale Vooruitgang in eerste lezing door te nemen.

De PS was de enige partij die zich kritisch uitliet over het rapport, maar die partij zit nu niet rond de tafel. Peeters zei nog te hopen om de eerste lezing van de volledige formateursnota donderdagavond te kunnen afronden.

Olivier Chastel zei dat voor MR de leeftijd waarop men op pensioen gaat naar omhoog moet, niet de wettelijke pensioenleeftijd. Chastel en Maggie De Block (Open VLD) stelden dat de laagste pensioenen moeten stijgen.

De Block pleitte ook voor een grote pensioenhervorming. De eerste aanzet is reeds de vorige regering gezet, aldus nog de Open VLD’ster die verwees naar het werk van haar partijgenoten Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo op Pensioenen. De pensioenhervorming kan gefinancierd worden indien iedereen langer werkt, stelde De Block nog.

Kris Peeters liet verstaan dat er dinsdag heel wat vooruitgang geboekt werd in het zoeken naar de 17,3 miljard die nodig is voor de begroting tijdens deze legislatuur, maar het volledige bedrag is nog niet gevonden. ‘Vragen staat vrij’, antwoordde de coformateur op vragen over het verlanglijstje van Defensie dat 575 miljoen euro extra vraagt voor deze legislatuur. Voor elke bijkomende vraag moet ook aangegeven worden waar de middelen vandaan komen, aldus nog de CD&V’er. Hetzelfde geldt voor hem voor de vraag om de laagste pensioenen omhoog te trekken.

Na de hoofdstukken Pensioenen en Sociale Vooruitgang wachten de onderhandelaars donderdag nog het laatste hoofdstuk Energie, Klimaat en Wetenschappen. Peeters zei te hopen dat dat hoofdstuk donderdag kan worden afgewerkt, zodat de volledige formateursnota en de begroting in eerste lezing zijn doorgenomen.

MEEST RECENT