Syrische rebellen veroveren passage naar Golanhoogte

Foto: EPA

Syrische rebellen veroveren passage naar Golanhoogte

Print

De Syrische tak van al-Qaeda en rebellengroepen hebben de Quneitra-passage, die het Syrische deel van de Golanhoogte verbindt met het door Israël bezette deel, veroverd. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op een breed informantennetwerk.

Volgens het Observatorium zijn bij de gevechten 20 soldaten en vier rebellen gedood. Bij de gevechten raakte ook een Israëlische soldaat gewond. Als antwoord op 'schoten van intern-Syrische conflicten, zeer dicht bij de grens' heeft het Israëlische leger twee militaire posten van het Syrische leger aangevallen.

Al-Noesra en verschillende andere islamistische rebellengroepen kondigden woensdag aan dat de strijd om de 'bevrijding' van Quneitra begonnen was. Kort daarna tweetten andere, niet-islamitische, rebellengroepen dat Quneitra bevrijd was.

De Quneitra-passage was in juni 2013 al kort in handen van Syrische rebellen, maar werd snel weer door het Syrische leger heroverd. De passage in kwestie wordt vooral gebruikt door de druzen die op het door Israël bezette deel van de Golanhoogte wonen om naar Syrië te gaan studeren, werken of trouwen.

In 1967 veroverde Israël het ruim 1.200 vierkante kilometer grote gebied van Syrië, 510 vierkante kilometer is nog onder Syrische controle. Officieel is Israël in oorlog met het buurland.

Nu in het nieuws