Erdogan geeft teugels AKP aan Davutoglu

Print

Ahmet Davutoglu. Foto: REUTERS

De verkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de leiding van zijn islamitisch-conservatieve partij AKP overhandigd aan opvolger Ahmet Davutoglu. Hij beloofde ook zijn beleid uit 2002 voort te zullen zetten.

‘De namen hebben geen belang. De namen veranderen vandaag, maar de essentie, de missie, de geest, de doelen en de idealen blijven’, verklaarde Erdogan aan meer dan 30.000 militanten in Ankara.

‘Ons doel heeft altijd persoonlijke ambitie, arrogantie, haat en jaloezie verboden. Ons doel verandert morgen niet en zullen we ook in de toekomst blijven nastreven’, deelde hij nog mee in zijn laatste toespraak als partijvoorzitter en eerste minister. Zijn toespraak duurde meer dan twee uur.

Erdogan is medeoprichter van de partij in 2001. Hij legt donderdag de eed af als president, na elf jaar aan het hoofd van de regering. Hij raakte met 52 procent van de stemmen al bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen verkozen. Hij is van plan de macht van het presidentsambt te verstevigen.

Vorige week wees hij zijn minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, een dichte medestander van Erdogan, aan om hem aan de top van de AKP en als regeringsleider op te volgen.

De 55-jarige Davutoglu, de enige kandidaat, moet door de AKP-militanten formeel goedgekeurd worden in de loop van de dag.

MEEST RECENT