België leende nooit goedkoper

Foto: Photo News

België leende nooit goedkoper

Print

De Belgische langetermijnrente is onder de 1,2 procent gegaan. Dat is het laagste niveau sinds 1993, toen persbureau Bloomberg de statistieken begon bij te houden. De rente gaat al maanden in dalende lijn. Het is bovendien een Europese trend.

Amper twee dagen geleden werd nog de symbolische grens van 1,3 procent overschreden. Nu sneuvelt dus ook de 1,2 procent. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei ging de rente door de 2 procent-grens.

De rentevoeten in Europa zijn al maanden aan het dalen. Het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank en de onzekere geopolitieke context duwen beleggers naar veilig geacht staatspapier. De toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi van afgelopen vrijdag in Jackson Hole wakkerde het vuur nog wat aan en versnelde de koopgolf. Draghi kwam volgens analisten met een duidelijke hint naar kwantitatieve versoepeling, zoals het opkopen van obligaties.

Een lage rente is alvast goed nieuws voor de Belgische schatkist, ons land spaart tientallen miljoenen uit aan rentelasten. Ook diegene die een woonkrediet aangaan of hun woonlening herfinancieren, profiteren volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws. Ter illustratie, staatsbons met een looptijd van acht jaar brachten nooit eerder zo weinig op, amper 1 procent bruto.

Nu in het nieuws