Panda veinst zwangerschap om extra voordelen te krijgen

Foto: AFP

Panda veinst zwangerschap om extra voordelen te krijgen

Print

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar ook dieren houden wel eens van een leugentje om bestwil. In China hebben dierenverzorgers ontdekt dat panda Ai Hin een zwangerschap veinsde om haar levensomstandigheden te verbeteren. Bijzonder jammer voor dierenliefhebbers, want Ai Hin zou de eerste panda worden die live op tv zou bevallen.

Alles zag er de voorbije maanden nochtans zo veelbelovend uit. De zesjarige panda Ai Hin vertoonde alle tekenen van een prille zwangerschap. Ze bewoog de laatste tijd minder, had haar appetijt verloren (ochtendmisselijkheid iemand?) en haar progesteronwaarden waren in juli bijzonder hard gestegen. Meteen ook hét signaal voor de verzorgers om Ai Hin eens goed in de watten te leggen. Het vrouwtje kreeg extra bamboe en fruit, zat in een privéverblijf met extra airconditioning en kreeg extra verzorging de klok rond.

De teleurstelling kon dan ook niet groter zijn toen na twee maanden observatie bleek dat Ai Hin helemaal niet zwanger was. ‘Plots begon Ai Hin weer normaal te doen’, vertellen de verzorgers. Volgens experts is er iets bijzonders aan de hand: soms veinzen panda’s een zwangerschap omdat ze weten dat hun levensomstandigheden dan verbeteren. Pseudozwangerschappen komen dan ook vaak voor bij panda’s die in gevangenschap leven.

‘Pas zeker van zwangerschap als bevalling start’

Dierenliefhebbers in China zitten nu in zak en as. De geboorte van nieuwe pandajongen in gevangenschap is sowieso iets wat niet alle dagen voorkomt - de vrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar - en bovendien zou Ai Hin het eerste vrouwtje worden dat live op tv zou bevallen.

Al is er ook goed nieuws: half augustus beviel de twaalfjarige panda Ju Xiao in het Chinese Chimelong Safari Park van een drieling. Nog meer pandajongen worden verwacht in de Edinburgh Zoo in Schotland, waar panda Tian Tian zwanger zou kunnen zijn. ‘Bij pandavrouwtjes ben je pas zeker dat ze zwanger zijn als de bevalling start’, verklaarde Iain Valentine van de Edinburgh Zoo daarover eerder deze maand.

MEEST RECENT