Navo zet fors in op extra troepen in Oost-Europa

Anders Fogh Rasmussen Foto: AFP

Navo zet fors in op extra troepen in Oost-Europa

Print

De Navo wil haar aanwezigheid in het oosten van Europa versterken. Bedoeling is volgende week op de top van de alliantie in Wales een plan goed te keuren waarmee Navo-troepen zich binnen enkele dagen kunnen ontplooien in Oost-Europa.

‘Elke potentiële agressor moet weten dat als hij er nog maar aan denkt een Navo-bondgenoot aan te vallen, hij niet alleen met soldaten uit dat land te maken zal krijgen, maar ook met Navo-troepen’, zegt secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag in een gesprek met verschillende Europese kranten. De bestemmeling van de boodschap is duidelijk: Rusland, dat met zijn houding in de crisis in Oekraïne voor veel wantrouwen in het Westen heeft gezorgd.

De Navo heeft nu al een snelle interventiemacht, maar die heeft enkele weken nodig om zich te ontplooien. Het zogenaamde Readiness Action Plan (RAP) wordt volgende donderdag en vrijdag besproken op de top van de 28 lidstaten van het bondgenootschap in Wales. Het heeft als doel ‘snel te kunnen reageren in deze compleet nieuwe veiligheidsomgeving in Europa’, aldus Rasmussen. Hij wijst erop dat ‘de Russen op zeer korte tijd een grootschalige militaire oefening kunnen veranderen in een militair offensief’.

Reactiesnelheid

Het Russische leger voerde de voorbije maanden verschillende grootschalige oefeningen uit, tot grote ongerustheid van Oekraïne maar ook van de Baltische landen en Polen die graag permanente Navo-basissen op hun grondgebied zouden zien verschijnen. Een functionaris van de alliantie haastte zich woensdag om te zeggen dat Rasmussen niet had gesproken over permanente basissen in Oost-Europa, maar de term ‘ontplooiingen’ had gebruikt. In elk geval moet, wil de Navo haar reactiesnelheid fors opdrijven, er in het oosten van Europa dan wel voorzien worden in infrastructuur, wat door Moskou zeer snel als een provocatie kan worden beschouwd.

‘Wat telt, is dat er in de toekomst een meer zichtbare Navo-aanwezigheid zal zijn in het oosten’, aldus Rasmussen in het interview. ‘Dat kan op basis van een rotatie, aan een zeer hoge frequentie.’ De secretaris-generaal beschuldigt Rusland er nog eens van sterk betrokken te zijn bij het conflict in het oosten van Oekraïne. Hij spreekt over artilleriegeschut ‘vanaf de andere kant van de grens, en ook binnen Oekraïne’. Vorige week had de Deen nog gezegd dat er vanuit Rusland grote hoeveelheden gesofisticeerde wapens worden geleverd aan de separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne. ‘We moeten de realiteit onder ogen zien: Rusland beschouwt de Navo niet meer als een partner.’

MEEST RECENT