‘Syrische regering gebruikte chemisch arsenaal tegen burgers’

Foto: AFP

‘Syrische regering gebruikte chemisch arsenaal tegen burgers’

Print

Net als in Irak bezondigt de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zich in Syrië in de gebieden die onder haar controle staan, aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Maar ook het regime van president Bashar al-Assad en andere gewapende groeperingen treden gewetenloos op tegen de burgerbevolking. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de onderzoekscommissie voor Syrië van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

De beschuldigingen in het 45 pagina’s tellende rapport zijn niet min: openbare executies, amputaties en zweepslagen. De VN-onderzoekscommissie bevroeg tussen 20 januari en 15 juli 480 getuigen. Elke vrijdag zouden IS-milities in het noorden en noordoosten van Syrië de bevolking samendrijven en overgaan tot de genadeloze executie van vermoedelijke tegenstanders en andersgelovigen.

De terreurgroep beroept zich op de sharia om ook ledematen af te hakken en zweepslagen toe te dienen. IS beoogt duidelijk een afschrikeffect. Zelfs kinderen zouden gedwongen worden toe te kijken.

Chemische wapens

Maar ook de Syrische regeringstroepen krijgen nog eens een veeg uit de pan. Volgens de onderzoekers zijn er ‘redelijke motieven om te geloven’ dat in april op een periode van tien dagen acht keer ‘chemische wapens, wellicht chloorgas, zijn gebruikt’. De wapens zouden ingezet zijn op de dorpen Kafr Zeita, al-Tamana and Tal Minnis in het noorden van Syrië.

Damascus zou ook bewust woongebieden aanvallen met raketten en de bijzonder vernietigende bomvaten. Vrouwen en kinderen lijden daar het meest onder.

‘Misdaden in Syrië veel erger dan destijds in Joegoslavië’

De VN-onderzoekers wijzen erop dat alle partijen in de Syrië-oorlog van hun broodheren in het buitenland grote hoeveelheden wapens en munitie krijgen. In het rapport staat nogmaals de eis om een internationaal wapenembargo tegen Syrië af te kondigen. De internationale gemeenschap heeft de plicht gruweldaden tegen burgers te verhinderen, maar blijft daarbij in gebreke, luidt het.

Carla del Ponte, de voormalige hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal en nu lid van het onderzoeksteam voor Syrië, wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag de oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt. Del Ponte had eerder al laten verstaan dat de misdaden van de afgelopen jaren in Syrië, veel erger zijn dan de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

.

Nu in het nieuws