Emotioneel afscheid van slachtoffer MH17

Rik Schuyesmans Foto: Peter Malaise

Emotioneel afscheid van slachtoffer MH17

Print
Lochristi / Massemen -

Een honderdtal familieleden en vrienden namen woensdagmiddag in het crematorium Westlede in Lochristi afscheid van leerkracht Rik Schuyesmans (54) uit Massemen. Onder de aanwezigen ook zeven collega’s en een leerling, overmand door verdriet.

De afscheidsplechtigheid werd onder meer opgeluisterd met het nummer ‘Imagine’ van John Lennon, verwijzend naar de eenvoud van de man. Rik was geïntrigeerd door Afrika, wat zich uitte in ‘Out of Africa’ van Helmut Lotti. Ook ‘Vanaf vandaag’ (Rob de Nijs) en ‘Hallelujah’ weerklonken. ‘Rik kon genieten van de stilte’, luidde het, en daarom namen de aanwezigen een minuut stilte in acht. Er werd ook een filmpje geprojecteerd met reisfoto’s en andere beelden.

De leraar aan de Handelsschool in Aalst, die op handen wordt gedragen door zijn leerlingen, bevond zich op 17 juli aan boord van vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Het toestel werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Schuyesmans, die op stoel 01A zat, overleefde net als de andere 297 inzittenden de laffe aanslag niet. Hij was het eerste Belgische slachtoffer dat officieel geïdentificeerd kon worden.

De man woonde met zijn echtgenote Martine Baele op het Dorpsplein van Massemen. Zijn vrouw, met wie Rik al talloze mooie verre reizen maakte, besliste enkele dagen voor het vertrek om niet mee te gaan wegens ziekte. De afgelopen weken eerde de gemeente Wetteren de leerkracht door een rouwregister te leggen en de vlaggen halfstok te hangen.

Nu in het nieuws