Zorgt tropische storm voor mooie nazomer?

Orkaan Cristobal boven de Bahama’s Foto: AFP

Zorgt tropische storm voor mooie nazomer?

Print

Na dagen vol nat en koel herfstweer, lijkt een warme nazomer in aantocht. Deze week blijft droog met temperaturen rond 20 graden, maar storm Cristobal brengt mogelijk nog een langere periode met nog mooier zomerweer.

Momenteel woedt orkaan Cristobal boven de Bahama’s in de Caraïben, met zware gevolgen voor het weer in de hele regio. In de Verenigde Staten raden weermannen woensdag af om in de Atlantische oceaan te gaan en boven Bermuda wordt later een zwaar tropisch onweer verwacht.

Volgens het National Hurricane Center zal de orkaankracht echter afzwakken tot stormniveau, net wanneer Cristobal koers zet naar Europa. Cristobal zou een hogedrukgebied met zich meebrengen. Dat zou dus warmer en vooral droger weer betekenen voor een langere periode, waarbij temperaturen kunnen oplopen tot meer dan 25 graden.

Het blijft echter bij veronderstellingen, onze eigen weerman Frank Deboosere reageert voorzichter op Twitter.

 

Meer dan 1.000 miljard liter regen

De uitzonderlijk hevige regenbuien van de afgelopen dagen worden door sommige meteorologen ook verklaard als de naweeën van tropische storm Bertha. Maar weerman David Dehenehauw ziet eerder een verklaring in de stijging van de zeetemperatuur door de klimaatopwarming. Zeewater dat warm is verdampt sneller en vormt dikke regenwolken die boven land komen. 'Het regent daarom niet meer, maar wel heviger. Vooral aan de kuststreek is de neerslag om die reden intenser geworden de voorbije jaren', zegt Dehenauw.

Van maandagochtend tot dinsdagmiddag viel er in ons land meer dan duizend miljard liter regen. Op sommige plaatsen is er tijdens deze zomervakantie dubbel zoveel regen gevallen als normaal. Het gemiddelde voor de maand augustus ligt nu al op negentig liter water per vierkante meter.

.

Nu in het nieuws