Nog altijd hevige gevechten in Oekraïne

Foto: AFP

Nog altijd hevige gevechten in Oekraïne

Print

Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten leveren nog altijd hevig strijd in het oosten van Oekraïne, ondanks de diplomatieke gesprekken tussen onder meer de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Petro Porosjenko dinsdag in Minsk.

Bij gevechten rond de stad Ilovajsk en de strategische Saur-Mogilahoogte zijn aan beide zijden vele doden en gewonden gevallen. Dat melden Oekraïense media woensdag. Het Oekraïense leger meldt intussen dat een colonne Russische tanks in het zuidoosten van het land, waar sinds maandag gevochten wordt, is opgemerkt.

Zowel het leger als de opstandelingen zeggen dat ze gebied gewonnen hebben. Onafhankelijke berichten zijn er echter niet.

'We beschikken over informatie over een colonne van 100 voertuigen, waaronder tanks, pantserwagens en Grad-raketlanceerders', aldus de stafchef van het Oekraïense leger in een communiqué. De colonne is op weg naar Telmanove, een twintigtal kilometer van de Russische grens en 80 kilometer ten zuiden van Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten. Telmanove bevindt zich ook op 40 km ten noorden van Novoazovsk. De Oekraïense autoriteiten zeggen daar maandag een colonne van Russische gepantserde voertuigen gestopt te hebben. Dinsdag werd in die omgeving zwaar geschoten.

Tijdens het eerste gesprek onder vier ogen dat Poetin en Porosjenko sinds juni hadden, werd afgesproken dat ze elkaar snel terug zouden zien. Woensdag/vandaag al zouden de verschillende betrokken partijen, Rusland, Oekraïne, opstandelingen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), alweer aan de onderhandelingstafel in Minsk kunnen komen.

MEEST RECENT