Negenjarig meisje schiet per ongeluk schietinstructeur dood

Print

Een foto van het meisje met de instructeur enkele seconde voor het fatale incident Foto: mohave county sherrif

Een negenjarig meisje heeft in de VS per ongeluk haar schietinstructeur doodgeschoten toen hij haar aan het leren was te schieten. Het meisje schoot de man in het hoofd met een Uzi, een automatisch machinepistool.

Het incident gebeurde maandagochtend. De twee waren aan het oefenen in White Hills in Arizona. De 39-jarige instructeur, Charles Vacca, toonde het meisje onder andere dat ze het pistool telkens met 2 handen moet vasthouden om een goede grip te behouden. Het meisje mocht ook zelf een aantal keer schieten. Dat gebeurde telkens met één schot.

Omdat dat goed lukte, mocht het meisje ook met het pistool op automatische modus schieten. Dat betekent dat er kogels worden afgevuurd tot zolang de trekker van het pistool overhaalt.

Maar wanneer het negenjarige meisje dat doet, loopt het mis. Het meisje kan het pistool niet meer in bedwang houden en schiet zo verschillende keren per ongeluk in het hoofd van Charles Vacca, die vlak naast het meisje stond.

De man werd nog naar het ziekenhuis afgevoerd, maar overleed daar maandagavond.

De ouders van het meisje hebben het incident gefilmd. Een deel van dat filmpje werd nu door de politie vrijgegeven. Het fatale schot is niet te zien.

Strenge regels

Het meisje zelf raakte niet gewond bij het voorval. Ze was samen met haar ouders op de schietbaan. Volgens de wapenwet in Arizona moet je minstens 18 jaar zijn om een vuurwapen te hebben, maar die wet geldt niet op privédomein of wanneer een minderjarige in het bijzijn is van zijn of haar ouders of een instructeur. Het is niet duidelijk of er op de schietbaan in Arizona een leeftijdsgrens werd gehanteerd. Volgens vuurwapendeskundige Ronald Scott gelden er normaal gesproken strenge regels bij het lesgeven aan kinderen. ‘Je kan negenjarigen geen Uzi in de handen drukken en denken dat ze dat wapen kunnen controleren’, zegt Scott.

MEEST RECENT