'Koninklijke familie is rijker dan ze toegeeft'

Celebs

'Koninklijke familie is rijker dan ze toegeeft'

Print

Albert mag dan beweren dat hij moeilijk rondkomt sinds zijn dotatie werd ingeperkt, volgens royaltywatcher Thierry Debels is daar weinig van waar. Hij schreef er een boek over, ‘Vorstelijk vermogen’, waarvan TV Familie deze week een voorpublicatie geeft.

Volgens Debels is het fortuin van Albert II groter dan de 12.4 miljoen die hij volgens cijfers uit 2007 zou bezitten. ‘Volgens een eigen berekening kom ik voor de hele koninklijke familie uit op een actuele waarde van één miljard euro. Daarmee staat de koning op een eervolle vijfde plaats in de rangschikking van rijkste royals, tussen Carl Gustav van Zweden en groothertog Henri van Luxemburg’, zegt hij in TV Familie.

Toen koning Filip nog kroonprins was, zorgden handelsmissies er volgens Debels voor dat zijn rekening gespijsd bleef worden. ‘De kostprijs van die zendingen is een groot geheim’, zegt Debels. ‘Parlementaire vragen daarover werden steevast afgeketst, onder druk van het paleis. De kroonprins ontving toen jaarlijks een dotatie van zowat een miljoen euro. Er werd aangenomen dat hij die missies belangeloos en kosteloos verrichtte. Maar Filip kreeg er wel degelijk een vergoeding voor’. In totaal schat Debels het vermogen van het koningspaar op 30 tot 75 miljoen euro.

Als er al een ‘armoezaaier’ is in de familie, dan is dat prins Laurent, die zijn dotatie zag afnemen tot 300.000 euro per jaar. Al loopt het volgens Debels ook niet zo’n vaart: ‘Volgens ‘Euro Business Magazine’ beschikt hij over een vermogen van anderhalf miljard frank (37 miljoen euro). Zijn oom Boudewijn liet hem immers een mooie erfenis na’.

NIET TE MISSEN