Kempense kiwibes verovert Duitsland

Foto: Mia Uydens

Kempense kiwibes verovert Duitsland

Print
Rijkevorsel - De ‘Hoogstraten kiwibes’ doet het erg goed. Vanaf dit jaar ligt ze ook in de rekken van Lidl in Duitsland. Goed nieuws voor een teler als Paul Stoffels uit Rijkevorsel, die de eerste plant zette als versiering, maar ondertussen ongeveer 7000 m² kiwibesplanten heeft staan.

“De versiering in de tuin is wat uit de hand gelopen”, lacht Paul Stoffels’ echtgenote Petra Veldman. De voorbije jaren oogstte het Rijkevorselse tuinbouwbedrijf telkens zo’n tien ton kiwibessen. In totaal wordt nu in Vlaanderen zeventig ton geproduceerd voor de Veiling Hoogstraten. 

De kiwibes is voor Paul Stoffels, die voornamelijk kerstomaten teelt, een bijproduct. Maar wel een dat steeds interessanter wordt. “Er komen elk jaar plantages bij”, zegt Jan Engelen, salesmanager van de veiling. “Door de problemen in de sector van het hardfruit, die zijn afzetmarkt in Rusland heeft kwijtgespeeld, is er plots meer interesse.” 

Die interesse is er ook steeds meer bij de consument. Nadat de kiwibes de voorbije jaren zijn plaats heeft veroverd in de Belgische supermarkten, is ze aan een internationale opmars bezig. “Lidl Duitsland heeft twintig ton besteld”, klinkt het trots. “Toch opvallend dat zo’n ‘hard discounter’ dergelijk luxefruit in zijn gamma wil opnemen. Een kiwibes is een lekkere snack, maar niet echt goedkoop. Zo’n shaker met kiwibessen kost in de winkel toch bijna 3 euro.” 

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie Kempen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio