Noord-Korea: ‘Amerika is mensenrechtenkerkhof’

Foto: AP

Noord-Korea: ‘Amerika is mensenrechtenkerkhof’

Print

Noord-Korea heeft woensdag het democratische voorbeeld van de Verenigde Staten in twijfel getrokken, bijna drie weken nadat de jonge zwarte Michael Brown omkwam door een politiekogel in Ferguson. Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het officiële persagentschap KCNA, noemde de VS een ‘mensenrechtenkerkhof’.

‘Amerika is een land dat op een schaamteloze manier de mensenrechten schendt, waar burgers slachtoffer worden van discriminatie en vernedering op basis van hun huidskleur en waar ze permanent vrezen neergeschoten te worden’, klonk het.

De woordvoerder voegde eraan toe dat de Verenigde Staten ‘de oplossingen voor hun problemen niet zouden moeten zoeken door betogers van kant te maken’, en dat het land daarmee ‘het ware gezicht van de Amerikaanse samenleving toont, dat van een mensenrechtenkerkhof’.

Noord-Korea wordt door vele landen en verschillende mensenrechtenorganisaties als een van de meest repressieve landen ter wereld beschouwd. De VN beschuldigde Noord-Korea er in februari van op grote school misdaden tegen de menselijkheid te plegen. Pyongyang heeft de conclusies van de VN verworpen.

Ook vanuit China was eerder al kritiek gekomen op Amerika. ‘In een land dat zich al jaren inspant om de rol van internationaal rechter en verdediger van de mensenrechten te spelen, is er nog veel werk aan de winkel’, aldus de Chinese staatsmedia.

MEEST RECENT