‘Dimitri Bontinck brengt leven gijzelaar in gevaar’

Foto: Photo News

‘Dimitri Bontinck brengt leven gijzelaar in gevaar’

Print

Uitspraken van de vader van ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck zouden het leven van een gegijzelde westerse persfotograaf extra in gevaar brengen. De fotograaf werd eind 2012 ontvoerd, samen met de inmiddels onthoofde Amerikaanse reporter James Foley.

Volgens Dimitri Bontinck werd de gevangenis in Aleppo waar Jejoen Bontinck en James Foley (40) samen opgesloten zaten en gemarteld werden, geleid door een Nederlandse jihadist. De Nederlander, Abu Obeidah el Maghreba, zou in Nederland een ingenieurs­opleiding gevolgd hebben. Dat er ook minstens één Franstalige Belg in de gevangenis als cipier werkte, zoals de Britse krant The Mail on Sunday beweert, kon nog niet bevestigd worden.

Dimitri Bontinck maakt ook melding van een derde lotgenoot in handen van de Islamitische Staat. De fotograaf zou ook eerder al eens ontvoerd zijn door moslimextremisten in Syrië, maar werd toen na enkele dagen bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger. ‘Het is bijzonder onfortuinlijk dat mijnheer Bontinck de identiteit van onze onderdaan te grabbel heeft gegooid’, citeert Het Laatste Nieuws het ministerie van Buitenlandse Zaken van het betrokken land. ‘Van iemand die zich het lot van gijzelaars zegt aan te trekken, zou je verwachten dat hij dat zelf wel beseft. Wij vrezen voor zware gevolgen, zeker na wat er gebeurd is met Foley.’

MEEST RECENT