"Geen gebouwen bedreigd door water"

"Geen gebouwen bedreigd door water"

Print
Wuustwezel - Met temperaturen die nauwelijks de kaap van twintig graden halen en regen die met bakken uit de hemel valt, lijkt de herfst al in het land. Ondanks het hoge waterpeil van de beek de Kleine Aa, blijven de gemeenten Essen en Wuustwezel gelukkig gespaard van wateroverlast.

De kaap van 50 liter water per vierkante meter werd in Essen overschreden. De grond is meer dan verzadigd. Door de hevige regenval viel op verschillende plaatsen de afgelopen 24 uur tot zestig liter per vierkante meter. In Essen werd de kaap van 50 liter water overschreden. De Kleine Aa, die door Essen en Wuustwezel loopt, kreeg een waakstatus. De brandweer houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

"Een waakstand betekent dat de waterlopen gezwollen staan en misschien buiten hun oevers treden, maar dat er geen huizen bedreigd worden', zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 'Op heel wat plaatsen kunnen niet-kritieke overstromingen optreden, wat betekent dat weilanden en akkers onder water kunnen lopen. We verwachten niet dat gebouwen bedreigd zullen worden, hevige buien kunnen wel lokaal overlast veroorzaken via rioleringen."

"Het water in de Kleine Aa staat inderdaad hoog, maar er zijn nog geen probleem", meldt de brandweer van Essen. "De toestand wordt goed opgevolgd. Het water moet nog een tiental centimeters stijgen eer de weilanden zouden onderlopen. We denken dat het zover niet zal komen. In de woonwijk zelf is de dam hoog genoeg. Daar is dus absoluut geen gevaar."

Waakzaamheisfase

Ook de gemeente Wuustwezel zit voorlopig nog niet in de alarmfase. "Ook wij zitten in een waakzaamheidsfase", zegt brandweercommandant Erik Janssen. "Wuustwezel is een landelijke gemeente en de beken hebben nog veel plaats om water te bufferen. Hier en daar staat de beek bijna gelijk met de weilanden, maar dat is niet alarmerend. Deze toestand is niet normaal voor de tijd van het jaar, maar problematisch is het zeker niet."

In Kalmthout zijn er geen meldingen binnengekomen van extreme wateroverlast. "Vanmorgen zijn we wel een kijkje gaan nemen in een weiland in de Vogelenzangstraat", zegt de brandweer. "Daar stond een weiland blank, maar dat was zeker niet alarmerend. De toestand is hier dus vrij normaal. Zelfs geen ondergelopen kelders."

MaTi
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio