‘Uitdagingen van de stadsbouwmeester’

Foto: GVA

‘Uitdagingen van de stadsbouwmeester’

Print

Het station Antwerpen-Centraal is uitgeroepen tot het mooiste treinstation van de wereld. Voor de Antwerpenaar is dit een open deur intrappen, maar echte chauvinisten horen een dergelijke evidentie ook eens graag van een ander. Dit soort van lijstjes geeft aanleiding tot discussies over het mooiste gebouw van Antwerpen. Opmerkelijk is dat de antwoorden de afgelopen decennia dezelfde blijven: Antwerpen- Centraal, de Boerentoren, de kathedraal en het Museum van Schone Kunsten. Hedendaagse architecturale parels komen er niet in voor. De meningen over het gerechtsgebouw op Antwerpen-Zuid met het vlinderdak zijn verdeeld, hoewel het een stempel drukt op het silhouet van de stad. Het Museum aan de Stroom is een andere kandidaat, maar de meeste mensen verkiezen het dak ervan om Antwerpen te bewonderen. Dat toeristen een selfie maken met de torens aan Park Spoor Noord als achtergrond, lijkt weinig waarschijnlijk. De enige kandidaat die nog over blijft, is het gewaagde ontwerp van de Britse architecte Zaha Hadid voor het nieuwe Havenhuis.

Een stad een eigen, moderne smoel geven, is de rol bij uitstek van de stadsbouwmeester. Na het ontslag van Kristiaan Borret hoopt de stad in januari een nieuwe stadsbouwmeester te hebben. In tegenstelling tot zijn voorganger zal hij of zij aan de slag moeten binnen de stedelijke administratie. Criticasters vrezen dat het voor de toekomstige stadsbouwmeester moeilijk wordt om onafhankelijk te opereren.

Antwerpen kan een gekortwiekte stadsbouwmeester missen als kiespijn. De stad staat voor zware uitdagingen. In Europa woedt een stedenstrijd. Steden trachten elkaar te overtroeven in het gevecht om de meest leefbare en positieve stad. Dit trekt niet alleen inwoners maar ook bedrijven aan. Bovendien staat Antwerpen voor een bevolkingsgroei van 100.000 inwoners tegen 2030. Het slechtste wat kan gebeuren, is dat het stadsbestuur zich laat opjagen. Projectontwikkelaars zullen staan aanschuiven voor het stadhuis met projecten waarvan we over twintig jaar misschien spijt krijgen. Een sterke en onafhankelijke stadsbouwmeester als kwaliteitsbewaker is onontbeerlijk.

Na het ontslag van Borret is het wel duidelijk dat het stadsbestuur hierover nauwlettend op de vingers zal worden gekeken.

.

Nu in het nieuws