Onderhandelaars ronden eerste lezing begroting en twee hoofdstukken af

Foto: BELGA

Onderhandelaars ronden eerste lezing begroting en twee hoofdstukken af

Print

De onderhandelaars voor de vorming van de Zweedse coalitie’ hebben dinsdag zoals gepland de eerste lezing afgerond van de begroting en de hoofdstukken 1 - werk, economie en financiën - en 4 - financiën en fiscaliteit. Daarbij werden geen knopen doorgehakt.

De coformateurs en onderhandelaars van de liberalen, N-VA en CD&V vergaderden van 14 uur tot iets voor middernacht. Woensdag vanaf 14 uur worden twee nieuwe hoofdstukken aangepakt.

De toekomstige regering wil tegelijk nieuwe jobs creëren via fiscale maatregelen en de begroting op orde brengen. Dat willen de coalitiepartners realiseren door de uitgaven van de staat te beperken zodat de fiscale en parafiscale lasten op de lagere lonen kunnen dalen (om de werkloosheidsval tegen te gaan) om nieuwe banen te scheppen. In kringen van de onderhandelaars valt te horen dat men goed opgeschoten is.

Bijkomende berekeningen

N-VA, CD&V, MR en Open VLD hebben dinsdag ook de becijferde projecties van de uitgavenormen (voor onder meer de gezondheidszorg en de openbare dienst) overlopen. Technici dienen echter nog bijkomende berekeningen te maken. De werkgroep Begroting heeft ook nog de opdracht gekregen om zich over de primaire uitgaven te buigen en een technische analyse te maken van begrotingsvoorstellen van de vier partijen.

Woensdag komen de onderhandelaars opnieuw bijeen vanaf 14 uur. Dan liggen de hoofdstukken 2 - pensioenen - en 3 - sociale vooruitgang - op tafel. In dat laatste hoofdstuk zit onder meer ook de sociale zekerheid. Het valt niet uit te sluiten dat de eerste lezing van dit pakket meer dan één dag in beslag zal nemen.

Nu in het nieuws